Type CL, equipped with the Moës C 'Semi dieselengine', an one cylinder, two-stroke watercooled hot-bulb engine with 12 HP.
In a "normal"dieselengine the vaporised dieselfuel is being ignited by the heat caused by the high combusted air pressure in the cylinderhead. In a hot-bulb middle pressured engine the pressure is too low to ignite the fuel and it is vaporised against a hot plate in the cylinderhead. Hence the somewhat strange "Semi Diesel". The hotbulb most be warmed with the aid of a gasolineburner. If the engine runs the plate stays hot and the burner is shut off.
The low pressure hot bulb engine is rather rare to find in locomotives and it is documenting the transition between the old petrol and benzene engines to the more modern high pressure diesel engine.
Naast de motor is ook het uiterlijk bijzonder. De gehele geklonken constructie heeft veel weg van een stoomlocomotief, iets wat vroeger in het stoomtijdperk wel werd toegepast om twijfelende stoomminnende kopers over de streep te halen. De ketel is echter zeker niet alleen estetisch, hij bevat het water om de gloeikop te koelen. De motor met groot vliegwiel staat in het machinistenhuis, een ietwat aparte constructie!
Alhoewel vrijwel identiek heeft de Nr.600 een -voor dit type locs bijzonder- gesloten machinistenhuis en de Nr.764 een meer conventioneel open machinistenhuis dat dan wel weer zeer laag is uitgevoerd. Dit waarschijnlijk om onder een excavateur door te rijden of te werken in begrenst profiel, zoals een fabrieksterrein.
GESCHIEDENIS
De originele afkomst van de locomotief is helaas niet bekend. De huidige eigenaar kocht haar van een sloper.
Zeker een loc van dit type heeft ook in Nederland dienst gedaan getuige een oude foto van een aannemerswerk waarop een dergelijke loc te zien is.
HUIDIGE STAAT ? MUSEALE STATUS
De 600 is niet geheel compleet en heeft slecht plaatwerk. De loc is in ieder geval nooit omgebouwd en technisch dus origineel. Omsporen is waarschijnlijk niet mogelijk, locs met grote spoorwijdte dan 600mm hadden een smaller frame buitenliggende wielen.
De locomotief is voor onze verzameling van groot belang omdat we al een tijd op zoek waren naar een echte oude motorloc uit de twintigere jaren die in onze collectie ontbrak. Omdat het natuurlijk tegenwoordig moeilijk is aan dergelijke motorlocs te komen zijn we erg blij met deze aanwinst.
Na onderzoek op internet zijn er voorzover bekend naast deze twee nog vier van deze locs in Belgie, een in Frankrijk en een in Portugal bewaard. Uiterlijk zijn onze locs apart omdat de andere overgebleven locs allen een hoge open cabine hebben. De loc in Frankrijk heeft een verbouwde lage cabine.
TOEKOMSTPLANNEN
Deze loc zal voorlopig geconserveerd worden. We zullen in de toekomst bezien wat er met de loc gaat gebeuren.